Varmgang er veldig uheldig da verdifulle næringsstoffer som sukker, melkesyre og andre lettfordøyelige stoffer brytes ned til varme, CO2 og vann. Det er derfor viktig å stoppe utviklingen! Det er større risiko for varmgang ved for tidlig åpning, veldig høy tørrstoffprosent i massen, veldig varme dager med for lite uttak og for store flater uten plast.

Hva kan jeg gjøre?

Det finnes likevel muligheter å redde fôret i både plansilo og tårnsilo. Først må alt av den varme massen fjernes. Fjern også litt av massen som virker kald for å være sikker på at det er en stabil masse som er ytterste laget mot luft.

For å unngå videre varmgang kan en dusje på ensileringsmiddel for å ødelegge miljøet for gjærsoppen og gjøre massen mer motstandsdyktig mot luft. I dette tilfelle trengs ensileringsmidler/ konserveringsmidler som er beregnet for høyere tørrstoffprosent da det er virkestoffer mot mugg og gjærsopp som er relevant. Dette betyr midler som inneholder propionsyre, benzosyre, sorbinsyre o.l.

Eksempler på produkter med

høyt innhold av propionsyre:

Alternativt:

  • GrasAAT Feed
  • GrasAAT TMR
  • Ensil Fullfôr
  • GrasAAT Plus
  • GrasAAT SX
  • Ensil Plus
  • Ensil Ekstra

Siden det allerede har oppstått et problem, og det er propionsyren eller lignende man ønsker som virkestoff. Produkter som GrasAAT Feed/ TMR eller Ensil Fullfôr har et veldig høyt innhold av blant annet propionsyre og er mest effektive, de har derfor en forholdsvis lav anbefalt dosering på ca. 1 liter pr kvadratmeter silooverflate. Har man ikke anledning til å skaffe disse fortløpende, men har GrasAAT Plus eller Ensil Plus tilgjengelig kan disse brukes. Da kreves en høyere dosering, ca 3-4 L pr kvadratmeter silooverflate for å få en god mengde propionsyre. Mer konsentrerte produkter er mest effektive, men plus produktene er bedre enn ikke noe.

Videre er det viktig at plastikken pakkes godt til mellom hvert uttak, slik at luften ikke får tid til å trenge inn i massen. Et godt tips kan være å ha en sandsekk som også legges på plasten etter uttaket. Det bør og vurderes om uttaket økes for å hindre videre utvikling, eventuelt siloen lukkes og åpnes igjen når det er kaldere vær.

Husk HMS

Husk å bruk vernebriller og hansker, samt å dekke til bar hud, ved håndtering av syrer.

I tilfelle uhellet er ute ring giftsentralen: 22 59 13 00.

Når kan siloen åpnes?

Må du starte med vinterfôret tidlig på høsten og 1.slåtten ligger i silo? Da bør du prøve å bruke noen rundballer før du åpner siloen. Faren for varmgang i siloen er stor, spesielt om uttaket er for lite og lufttemperaturen høy.

Rundballer tilsatt syreprodukt eller melkebakterier kan brukes med en gang ved behov, rundballer tilsatt saltbaserte produkter MÅ uansett vente 4 uker pga. fare for nitrat forbindelser.