Det er for tiden et utfordrende vær for alle som driver innen landbruket. Vi har hatt godt vær og dårlig vær i jevn blanding. Dette har gitt utfordrende høsteforhold. Langtidsvarslet viser at det vil være mye nedbør den neste perioden. For mange går dette bra, men for de som ikke er ferdig med slåtten er dette dårlig nytt. Videre skaper dette våte været utfordringer med å spre ut husdyrgjødsel. Jorda er vassmetta, og kjøring med utstyr på jorda gir store problemer med kjøreskader.

Slåtten er tatt over mange uker. De tidligste startet med slåtten rundt 7. juni. Da hadde vi en liten periode med fint vær. Etter den tid var det ustabilt vær og mye nedbør i lengre tid. I månedsskiftet juni og juli hadde vi skikkelig høysommer, men det var ikke nok til at alle fikk tatt slåtten. Fortsatt gjenstår det eng som ikke er høstet. For enkelte områder gir dette gras med dårlig kvalitet.

Slåttestrategi den enkelte velger vil være en viktig faktor for hvor i arbeidet man er med slåtten. 3 slåtter krever at man høster 1. slåtten tidlig for å sikre god kvalitet. De som tar 2 slåtter og ønsker god kvalitet må også høste når kvaliteten er der.

Graset sin utvikling styres av varmesum og går sin gang. Ved å summere varmesummen fra 1. slåtten og fremover kan vi antyde noe om når 2. slåtten vil foregå. Selvsagt vil det kunne avvike litt ettersom vi ikke vet eksakt temperatur fremover, men vi kan ta utgangspunkt i normal gjennomsnittstempetur vi har for perioden. Tørke vil også påvirke slåttetidspunktet, men foreløpig er det ingen fare for tørke i den nordnorske landsdelen.

Fra 1. slått til 2. slått beregner vi en varmesum på ca. 500 døgngrader. Da vil vi ha en kvalitet på ca. 0,90 FEm. På gjenveksten etter 1. slått er det ikke like mye planter som skyter. Utviklingsstadiet på enga med skyting er derfor ingen god rettesnor å bruke. Varmesum er et bedre målepunkt.

Tabellen under viser når vi oppnår en varmesum på 500 døgngrader avhengig av slåttetidspunkt vi hadde for 1. slåtten. Det er beregnet faktisk temperatur frem til 6. juli og deretter normaltemperatur frem til varmesummen er 500 døgngrader.

1. slått gjennomført

8. juni

15. juni

22. juni

29. juni

Brønnøy

2. slått 13 juli

2. slått 18 juli

2. slått 24 juli

1. august

Vefsn

2. slått 12. juli

2. slått 17. juli

2. slått 23. juli

2. slått 31. juli

Bodø

2. slått 14. juli

2. slått 19. juli

2. slått 25. juli

2. slått 2. august

Leknes

2. slått 17. juli

2. slått 22. juli

2. slått 27. juli

2. slått 5. august

Kleiva

2. slått 18. juli

2. slått 23. juli

2. slått 27. juli

2. slått 4. august

Denne oversikten viser at for de som hadde 1. slåtten rundt 8. juni i Brønnøy vil oppnå en varmesum på 500 døgngrader rundt 13. juli. De i Bodø som høstet 1. slåtten rundt St. Hans vil oppnå en varmesum på 500 døgngrader rundt 25. juli.

For nærmere diskusjon om slåttetidspunkt ta kontakt med rådgiver.

Slatt Somna Bodil L 10
1. slått på Sømna. Foto: Bodil Lundbakk

Varmesum 2022

Varmesum er en indikator på kvalitetsutviklingen i graset frem til 1. slått og 2. slått. Som ei rettesnor for de som ønsker å høste grovfôr med høy energikonsentrasjon, har det vært satt en sammenheng mellom 500 døgngrader etter vekststart, og en energikonsentrasjon på 0,90 FEm/kg TS i grovfôret.

Vi beregner varmesum for 12 steder i hele landsdelen.

Timotei Ingvild Melkersen

Prognosehøsting 2022

Vi tar ut prognoseprøver før 1. slått. Prøvene gir mulighet for å oppnå presis slått, på den kvaliteten du ønsker. Vi oppdaterer jevnlig etter hvert som analysesvarene kommer inn for resten av Nord Norge.

4 U5 A2499