Gode rutiner er viktig

Hektiske arbeidsperioder krever ofte at man har på plass gode rutiner. Å ha klargjort utstyret i god tid er med på å hindre stopp i arbeidet når det er som travlest. Sjekk koblinger, kraftoverføringsaksler, hydraulikkslanger og deksel i god tid før våronna. Å unngå driftstans gir deg bedre grunnlag for å nå over alle oppgavene, det gir bedre økonomi og bidrar også til mindre stress i en allerede travel periode.

Ergonomi

Å sitte på traktoren mange timer i strekk kan være utmattende både fysisk og psykisk. Da er det viktig å tilrettelegge slik at arbeidsstillingen blir best mulig. Som regel er kontrollpanel og spaker montert på høyre side i traktoren. I tillegg til gode speil, riktig innstilt, gir dette en god oversikt og ergonomisk riktig arbeidsplass. Men husk også å stille inn sete og armlener slik at du får riktig sittestilling! Å strekke seg etter spakene eller ha armlenene for høyt kan, i verste fall, føre til en langvarig senebetennelse. Ta deg tid til å stille inn sete og armlene i riktig posisjon, traktoren vil være din viktigste arbeidsplass mange dager/ uker fremover.

Det er også viktig å ha det rent og ryddig i traktorhytta. Verktøy skal ligge på fast plass i verktøykassen på traktoren. Ingen brusflasker e.l skal ligge løs, det har skjedd at fører ikke har kunnet bremse i nødsituasjoner fordi en flaske trillet under bremsepedalen. I tillegg er løse gjenstander farlig ved eventuelle bråstopp eller velt.

Bruk av setebeltet i traktor ble påbudt fra 1.juli 2020. (noen få unntak- det gjelder blant annet ved kjøring på islagt vann eller der du må inn og ut av traktoren hele tiden). Å bruke setebelte gir i tillegg en bedre sittestilling, man får bedre støtte i korsryggen og for lårene. Man unngår å gli ned i setet og få en negativ svai i korsryggen.

Ta pause

I våronna blir det blir ofte lange dager i traktoren. Vi anbefaler at du tar en pause, gjerne hver time, der du går ut av traktoren for å strekke på beina. Ja, det kan føles som heft av tiden, men lag deg rutiner og sjekk redskapene når du likevel er ute.

Husk å bruke stigtrinnene når du går ut av traktoren, å hoppe ned medfører en stor belastning på knær, hofter og rygg. Ta deg også tid til en god kopp kaffe/te og spis regelmessig. Da bør det meste ligge til rette for en god våronn.

HMS