Travle perioder med mye å gjøre trenger ikke å være negativt, og det er heller ikke farlig å være godt sliten når man legger seg om kvelden. Mange liker disse hektiske periodene og får mestringsfølelse og arbeidsglede av å få gjort mye. Dersom arbeidsmengden blir for stor derimot, og stresset oppleves som negativt, vil det etter hvert tære på psyken. Dette øker risikoen for uhell og ulykker. Å være godt forberedt og gjøre enkle tiltak er derfor viktig for å gi deg en tryggere våronn og sikre deg ei god helse, også på sikt.

Planlegging

Start tidlig med planlegging og tenk igjennom hva som skal gjøres. Sett deg mål for årets våronn, og bryt gjerne disse ned i mindre delmål. Tenk tilbake på tidligere år og vurder hva som fungerte og hvilke justeringer som må gjøres. Det er selvfølgelig ikke alltid ting går som planlagt og det må mest sannsynlig gjøres justeringer underveis. Vi har tross alt ikke kontroll på alt, vi kan for eksempel ikke gjøre noe med været. Likevel vil en overordnet plan gi deg et godt utgangspunkt for en litt mer strukturert våronn.

Vedlikehold av utstyr

Vedlikehold og service på maskiner og redskaper er et enkelt tiltak for å redusere risikoen for uhell, ulykker og driftsstans. Dette bør gjøres i god tid før våronna for å unngå unødig stress og kan godt være en del av planleggingen. Utstyr som er i orden og fungerer som det skal er avgjørende for å redusere farer på arbeidsplassen og skape et sikkert arbeidsmiljø for deg og dine kolleger. Det er også et viktig tiltak for å hindre unødig driftsstans som kan gi ekstra hastverk og stress.

Vedlikehold bør inneholde inspeksjon, testing, service, justering, reparasjoner eller utskiftinger. I tillegg bør koblinger, kraftoverføringsaksler og hydraulikkslanger sjekkes i god tid, slik at de kan skiftes ut ved behov. Et annet godt tips er å ha en eske med nitril engangshansker i nærheten av oljen, så slipper du oljesøl på hendene. Olje tas opp igjennom huden og fraktes rundt i kroppen via blodbanene.

Sikkerhet i varonna 1
Foto Kristina Follan

Gjødselgass

Ved omrøring av husdyrgjødsel frigjøres gasser som har lagt seg som lommer i gjødsla. De viktigste gjødselgassene er hydrogensulfid, metan, ammoniakk og karbondioksid. Disse gassene er i store nok konsentrasjoner akutt giftige for mennesker og dyr. Man skal også være oppmerksom på oksygenmangel og eksplosjonsfare når oksygen blandes med gasser som metan. Hydrogensulfid er den farligste av gjødselgassene og virkningen går på nervesystemet og lungene og kan føre til bevisstløshet og problemer med respirasjonssystemet (Grunnlag for fastsettelse av administrativ norm for Hydrogensulfid H2S, Arbeidstilsynet, 2011).

Anbefalte tiltak for å redusere faren ved gjødselgass:

  • Rør på dager med vind for å få gjennomtrekk i fjøset, sørg for at alle dører og vinduer er åpne. Gassene er tyngre enn oksygen, så sørg for utlufting helt ned til gulvet.
  • La alle vifter få for fullt.
  • Pass på at ingen oppholder seg i fjøset under omrøring.
  • Gå ikke inn i husdyrrom når det er mistanke om gjødselgass uten gassmaske med grått gassfilter B. Husk på at det ikke hjelper med åndedrettsvern dersom det ikke er nok oksygen i rommet.
  • Dersom det er mulig bør omrøring skje når det ikke er noen dyr i husdyrrommet.
  • Start røringen forsiktig under overflaten for å unngå at gass frigjøres momentant. Vær oppmerksom på at nytt røreutstyr medfører kraftigere omrøring og faren for utslipp av gjødselgass øker.

Hengende last

Vær forsiktig når du skal fylle så- og gjødselmaskinen. Storsekker som lagres blir sprø, og stroppene kan ryke og sekkene kan revne. Bruk kun egnede løfteredskaper og IKKE gå under hengende last. Når du skal skjære opp sekken bør du bruke en storsekkniv som gjør at du kan stå på trygg avstand dersom stroppene skulle ryke.

Dersom du skal gjøre vedlikehold eller justeringer på påmonterte redskaper som er hevet, sørg for å ha en mekanisk sikring i tillegg til hydraulikken. Stol aldri på hydraulikken alene.


Vernerunden

Som en del av egenrevisjonen skal det årlig gjennomføres en vernerunde på gården. Dette er et viktig verktøy for å kartlegge mulige farer og risikomomenter på arbeidsplassen din. Det kan være en god ide å gjøre denne vernerunden før våronna, så har du et godt utgangspunkt for å unngå unødvendige uhell og ulykker i en travel periode. Ta med deg ansatte og familie og gå en fysisk runde på gården.

Ergonomi

Det kan i perioder bli lange dager i traktoren. Riktig arbeidsstilling bidrar til bedre utholdenhet i løpet av arbeidsdagen. Venn deg til å bruke alle innstillingene du har i traktoren og øv deg på å bruke speilene så mye som mulig. Det er også lurt å ta hyppige småpauser og gå ut av traktoren for å strekke på kroppen og løse litt opp i muskulaturen.

Egen helse

Når dagene blir lange og hektiske blir vi fort slitne, sultne og ukonsentrerte. I slike tilfeller øker risikoen for uhell og ulykker. Ifølge bønder selv er uoppmerksomhet og hastverk de største årsakene til ulykker (Ikke en bonde å miste, 2015). Situasjoner hvor man «skal bare» kan fort føre til heftelser og forsinkelser. Regelmessige pauser, nok mat og søvn bidrar til å holde konsentrasjonen oppe, og gjør deg også mer utholdende. Sørg for å spise en god frokost og ta med deg frukt, brødskiver og godt med drikke i traktoren, så kan du fylle på underveis.

Som gårdbruker er det en del ytre faktorer man ikke kan gjøre noe med som likevel påvirker hverdagen, som for eksempel været, jobb utenfor gårdsbruket eller familiesituasjon. Å snakke med andre om hvordan de forbereder seg og hvordan de håndterer de travleste periodene kan skape en følelse av fellesskap og samhold, som gjør hverdagen lettere selv om arbeidsmengden er den samme.

Vi ønsker deg ei sikker våronn!