Noen erfaringer ved bruk av tistelhakke.

27.05.2015 (Oppdatert: 23.01.2017) Torbjørn Ruud

Vi har fått spørsmål om rett bruk av bruk av tistelhakka. Noen av spørsmåla vil vi svare på her. Du kan og lese om tistelforsøket vi utførte. Vi bekjempa tistler med MCPA og hakke. Hakka fungerer godt.

Myrtislet er 2 årig. Ung plante i neven. Planta t.h. har starta på år 2.

Du kan hakke hele året men det må ikke være tæle eller snø. Det er den 2-årige myrtislel som vi har erfaringer med. Du kan hakke enten plantene er i sitt 1. eller 2. år. Du bør hakke før plantene produserer spiredyktige frø 2. året. Du bør hakke så dypt at du får med alt det som er grønt. Har du mye tistler er det viktigere og gjøre arbeidet raskt enn å hakke perfekt. I forsøk hakka vi ca 10 planter pr min. Hakker du så fort vil noen planter overleve fordi du ikke hakker dypt nok. Derfor bør du gå over feltet på nytt om noen uker å hakke de som overleve eller ble overesett første gangen. Ikke hakk for lenge om gangen. Da han du få muskelplager, vannblemmer og dårlige følelser overfor tislene og tistehakka. I forsøket hakka vi 1000 tistel på ca 1,5 t. Etter 1-2 timer med hakka bør du jobbe med noe annet eller ta deg en lang pause.

Har du svært mye tistler kan det være mest fornuftig å sprøyte. Men ved bruk av MCPA er det 3 uker behandlingsfrist. Om en f.eks. bare har 2000 tistler kan det være mer fornuftig å bruke 3 t med hakke enn 2,5 t med sprøyte. Med hakka slipper en å tenke på verneutstyr og behandlingsfrister. En trenger ikke hakke alt på en gang. En kan kombinere hakking med tilsyn av dyr på beite. Hakka er miljøvennlig og skader ikke kløveren.Enten en sprøyter eller hakker må en gjenta behandlinga over flere år for å bekjempe tistlene.

 

 Noen planter vil du hakke så dypt at du drar opp hele rota ( planta øverst t.v). Andre vil du hakke så dypt at du drar opp deler av rota ( øverst t.v). Følger det med mye rot bør du legge plantene med rota opp som vist på bildene. 

Planta nederst t.v. er hakka dypt nok. Planta nederst t.h. er hakka for grunt. Fikk ikke fjerna alt det grønne, planta vil sannsynligvis overleve.

 

Du må hakke så dypt at du får med deg alt som er grønt som på foto over. 

 

Om tistelforsøket Haugaland Landbruksrådgjeving utførte i 2007

I 2007hadde Haugaland Landbruksrådgjeving forsøk der vi samenlikna hakking med sprøyting mot myrtistler. Vi kunne vise til gode resultat ved å bruke tistelhakke. Vi brukte ca 90 min på å bekjempe 1000 tistler enten vi sprøyta med ryggsprøyte eller hakka. Etter den tid er det mange som har kjøpt og brukt hakkene. Mange kan fortelle om gode erfaringar ved å bruke tistelhakka som er utvikla av Birger Bådsvik i Skjold.

Tistler er et problemugrass særlig på beite. Mange er fokusert på sprøyting når en skal bekjempe ugrasset. Birger Bådsvik i Skjold har lang erfaring med å bekjempe tistler mekanisk. Han har prøvd ljå, slåmaskin og ryddesag mot tistlene. Han har ikke vært fornøyd med metoder der en slår av tislene noen cm over bakkenivå. Etter at de er slått av skyter de fort nye skudd og produserer nye frø.

Han ble først fornøyd når han tok i bruk tistelhakka si. Ei potethakke som Birger har bearbeida med vinkelsliper. Birger hakker av rota noen cm under bakkenivå, da tørker rota ut og dør. Du bør hakke av rota under nederste blad, da får du med vekstpuntet. Tistelhakka er effektiv å lett og bruke.

Mer om tistelforsøket.

I et ledd ble tistlene sprøyta med normal dose MCPA, i et ledd brukte vi tistelhakka.

I feltet var det ca 1 tistel m2.Vi sprøyta 16,6 tistler/min og hakka 9,8 tistler/min 10. mai.

Ved sprøyting ble det registrert 15 min i forarbeid og 17 min i etterarbeid, i alt 32 min.

Forarbeid: lese etikett, ta på verneutstyr, blande til sprøytemiddel.

Etterarbeid: vask av sprøyteutstyr, dusjing, klesskift.

Ved bruk av hakka er det ikke lagt inn forarbeid/ etterarbeid.

 

tall tistler

 

200

400

600

800

1000

1200

1400

1600

1800

2000

                     

Sprøyting

44

56

68

80

92

104

117

129

141

153

Hakking

18

36

54

72

90

108

126

144

162

180

 

Arbeidstid i min. (med for-/etterarbeid ved sprøyting)

I forsøket brukte vi ca. 90 min på å bekjempe 1000 tistler både ved sprøyting og hakking. Har en mindre enn 1000 tistler er det raskest å hakke, har en flere er det raskere å sprøyte.

Selvsagt måtte vi undersøke om hakka er like effektiv som sprøyting.

13. juli hadde vi opptelling. Ved denne tellinga skilte vi mellom små og store planter. I den sprøyta delen var det 7 store tistler. I den hakka delen var det 8 store. Dette er planter som var så store i mai at de skulle vært behandla. Enten en går med ryggsprøyte eller hakke, vil det være noen planter en overser.

I den sprøyta delen ble det registrert 17 små tistler, i den hakka 26. De fleste av disse plantene var ”usynlige små” eller i spiring ved vårbehandlinga. I den hakka delen var det og noen små som hadde overlevd hakkinga og satt nye skudd. Derfor er det noen flere små tistler på den hakka delen.

Forsøket ble utført på myrtistel som er 2-årig. Vi har ikke prøvd den på Åkertistel som er flerårig.

Oppsummering.

Har du svært mye tistler kan det være mest fornuftig å sprøyte. Men ved bruk av MCPA er det 3 uker behandlingsfrist.

Om en f.eks. bare har 2000 tistler kan det være mer fornuftig å bruke 3 t med hakke enn 2,5 t med sprøyte. Med hakka slipper en å tenke på verneutstyr og behandlingsfrister. En trenger ikke hakke alt på en gang. En kan kombinere hakking med tilsyn av dyr på beite. Hakka er miljøvennlig og skader ikke kløveren.

Enten en sprøyter eller hakker må en gjenta behandlinga over flere år for å bekjempe tistlene.

 

   Tistelhakka er opprinlig en potethakke. Birger Bådsvik i Skjold kutter av spissen med vinkelsliper så blir det en tistelhakke. Vi selger hakker som Birger har slipt. Noen kjøper potethakker og sliper selv. Se foto nedenfor.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.