Fôring av ammeku frem mot kalving

25.01.2019 (Oppdatert: 12.08.2019)

Kalvingssesongen nærmer seg for mange, og vi får spørsmål omkring fôring frem mot kalving.

Ku med kalv på beite. Foto: Edvin A. Hugvik

I tidlig drektighet er energibehovet til ammekua relativt lite, men i 8. og 9. drektighetsmåned øker energibehovet med ca 30%. Da vokser fosteret mye og trenger mer næring. I tillegg presser den voksende kalven på vomma, og kua klarer ikke å ete like mye som hun tidligere gjorde. Konsekvensen av at kua trenger mer energi og at hun ikke klarer å ete like mye, er at vi bør øke fôringa de siste 6 ukene før forventa kalving. Proteinbehovet øker også frem mot kalving og det er nødvendig å supplere med mer protein i fôret.


Hvordan fôringa bør være er helt avhengig av hvilken grovfôrkvalitet som brukes.

Her er noen generelle tips

  • Hvis dyra har vært fôret på avgrensa mengder (restriktiv fôring) bør de nå få fri tilgang + litt kraftfôr (0,5-1,5 kg).
  • Hvis dyra har vært fôret med ammoniakkbehandlet halm+ gras, bør andelen gras nå økes + litt kraftfôr (0,5-1,5 kg).
  • Hvis dyra har vært fôret med energifattig, seint slått gras (mindre enn 0,80 FEm/kg ts) bør dyra nå få noe kraftfôr (0,5-1,5 kg). Det er også aktuelt å bytte over til et mer energirikt grovfôr. Behovet for kraftfôr er da mindre.

 

Energibehovet (FEm) til en 650 kg ammeku gjennom året. Energibehovet stiger med ca 30% de siste to månedene før kalving.

 

Energiinnhold i gras ved ulikt høstetidspunkt. Ønska grovfôrkvalitet for ammekyr i tidlig drektighet er rundt 0,80 FEm/kg ts.

Fôringsrådgiving i NLR Rogaland

Vår kompetente fôringsrådgiver Ingrid Møgedal svarer det på alle spørsmål du måtte ha om fôr og fôring. Hun hjelper blant annet med å sette opp fôrplaner og styring av melkeroboter. Ikke nøl med å ta kontakt.

Telefon: 976 66 005

E-post: ingrid.mogedal@nlr.noFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.