Fôring i tidlig drektighet

Forberedelsene har egentlig startet for lenge siden; rett fôring gjennom drektighetstida er viktig for å sikre at kua er i passe hold ved kalving. Ammekyrne har lett for å bli for feite før kalving og det kan gi vanskeligere kalvinger, redusert grovfôropptak etter kalving og økt fare for sykdom etter kalving. I perioden fra avvenning til 1,5 måned før ny kalving er det beste for ammekyrne å få fri tilgang til seint slått gras, gjerne innblandet med noe halm. Energiinnholdet i grovfôret bør ikke være høyere enn 0,80 FEm/kg ts. (Det vil si fôr som er slått rundt St.Hans, eller 8 uker etter 1. slåtten.) Proteininnholdet bør være over 120 gram/kg ts. Det er nødvendig å gi mineraltilskudd gjennom hele drektighetstida. Det finnes spesialkraftfôr på markedet som inneholder mye protein og sikrer mineraldekning selv med 0,5 kg/dag.

Fôring frem mot kalving

I de siste 6 ukene før ny kalving øker energibehovet til ammekua med ca 30% (se figur), og dette skjer samtidig som at den ufødte kalven stadig tar større plass i magen og reduserer grovfôropptaket. Det er derfor viktig å endre fôringa til ammekyrne noen uker før kalving; enten ved å gi de mer næringsrikt grovfôr eller å gi 0,5-1,5 kg kraftfôr.

Etter kalving

Rett etter kalving er kua i en sårbar situasjon hvor hun trenger ekstra omsorg. Mye vann og energirikt grovfôr av god kvalitet er nødvendig for å hjelpe kua over belastningen det er å kalve. I denne perioden kan gjerne kyrne få grovfôr med energiinnhold rundt 0,90 Fem/kg ts. (slått i overgangen mai/juni eller 6 uker etter sist slått) Med tidlig slått grovfôr vil kraftfôrbehovet være svært lite, men hvis det brukes grovfôr med lav energikonsentrasjon må det kompenseres med økt mengde kraftfôr (1-3 kg). En grovfôranalyse vil være nyttig for å avgjøre hvor mye kraftfôr som er nødvendig.


Energibehov20 Ammeku