Ensileringsforsok 2020 2 Foto Ingrid Mogedal
Utprøving av ulike ensileringsmiddel i lag med entreprenør Leif Harbo. Pressing ble gjennomført 9. juni og 10.juni 2020, ca ett døgn og to døgn fortørking. Foto: Ingrid Møgedal
Syv ulike ensileringsmiddel ble tilsatt i 6 rundballer hver og effekten av ensileringsmidlene ble vurdert ut fra NIR grovfôranalyser. Det var også kontrolledd hvor det ikke ble tilsatt ensileringsmiddel. For å utfordre ensileringsprosessen ble graset dusjet med vann, forurenset med jord og husdyrgjødsel, før pakking. Surfôrets evne til å motstå varmgang ved åpning (aerob stabilitet) ble målt i prøver av surfôret.

Unormal graskvalitet

Analysene viste at næringsinnholdet i graset før ensilerings var uvanlig, med lavt innhold av protein svært høyt innhold av sukker. Dette er lignende grovfôrkvalitet som ble brukt i en tilsvarende utprøving i 2019. Lavt innhold av protein og høyt innhold av sukker i gras før ensilering er et godt utgangspunkt for melkesyregjæring og det kommer også frem av resultatene.

SilAll med ga minst smørsyre, mens syremidlene bevarte sukkeret best

Analysene av ferdig ensilert gras viste ganske sterk melkesyregjæring, men likevel noe lavere enn hva vi forventet med så høyt innhold av sukker i graset. Tilsetning av homofermentative melkesyrebakterier gav minst smørsyregjæring. Det var mest sukker igjen i ferdig ensilert fôr ved tilsetning av syreprodukter. Det diskuteres om den naturlige floraen av melkesyrebakterier i denne utprøvingen har vært lav og at dette kan være årsaken til relativt beskjeden melkesyreproduksjon sammenlignet med hvor mye sukker som har forsvunnet i ensileringsprosessene.

På grunn av det svært høye sukkerinnholdet i graset før ensilering har resultatene av denne utprøvingen sannsynligvis begrenset overføringsverdi til ensilering av grovfôr med mer vanlig innhold av sukker.