Artikkelen ble først publisert i fagbladet Agronominytt i desember 2022.

Det siste året har vi hatt daglige nyheter om økte kostnader som overgår det vi tidligere har opplevd. Mer en dobling av pris på mange innsatsfaktorer er situasjonen. Mange lurer på «Hva vil grovfôret mitt koste nå?».

Det er alltid vanskelig å gi et generelt svar på hva grovfôret koster. Det varierer mye fra gård til gård. Det viste resultatene i Grovfôr 2020 hvor prisforskjell mellom billigst og dyrest grovfôr var kr 3,03 pr FEm. Dette viser at det er et stort mulighetsrom som ligger i produksjon av grovfôr. Kan dette utnyttes nå ved stigende priser på innsatsfaktorene?

I prosjektet Grovfôr 2020 fikk vi sett på hva grovfôret kostet i Nord-Norge. I snitt var den på kr 2,86 pr FEm. Det billigste grovfôret kostet kr 1,56 å produsere levert på fjøsdøra. Det dyreste grovfôret kostet kr 4,59 pr FEm. Hadde vi gjort det samme prosjektet nå ville grovfôrprisen vært betydelig høyere, men hvor høyt?

Prisen på grovforet er satt sammen av variable kostnader, faste kostander og kostnader til lønn. Det er de variable kostnadene som har økt spesielt mye i pris. Så sant du ikke har kjøpt nytt utstyr, så vil avskrivningskostnadene være de samme. Rentekostnaden er derimot stigende. Lønnsøkningen i Norge har vært på ca 3,7 % i 2022.

I denne artikkelen har jeg sett på hva kostnaden på en del av innsatsfaktorene er i dag. Målet er ikke å gi et eksakt svar, men å se på hva kostnadsøkningen på enkeltfaktorer kan bety for fôrenhetsprisen på grovfôr.

Dieselforbruk

I Grovfôr 2020 ble det i snitt brukt 1,1 time pr dekar. Variasjonen var på 0,7 til 1,9 timer pr dekar. Hvor mange liter diesel som ble bruk i snitt er det ingen oversikt over. Regner man med at det i snitt går 10 liter med diesel i timen betyr det et dieselforbruk på 11 liter pr dekar. Dette gir en pris pr dekar, når dieselpris er 17 kroner, på totalt kr 187 kroner pr dekar. Med en gjennomsnittlig avling i Grovfôr 2020 på 491 FEm/daa vil det koste 38 øre pr FEm. En dieselpris på 7 kroner pr liter, som vi hadde når Grovfôr 2020 ble utarbeidet, kostet dieselen 17 øre pr FEm. Det gir en økning i dieselprisen på 21 øre pr FEm.

Hva kan man gjøre for å redusere dieselforbruket i produksjonen? Det er mange forhold som påvirker drivstofforbruket. Kjøremåte er viktig og kan med rett måte redusere drivstofforbruket med opptil 20 %. Bruk av rett dekktrykk er også viktig. Lavt dekktrykk som sikrer at traktoren har godt feste og flyter godt oppå, virker også positivt. Fortørking av graset mtp. reduksjon av vannmengden som skal transporteres er viktig og vil bety mye for å redusere dieselforbruk. Fokuset må være på kilo tørrstoff og ikke kilo gras.

Gjødselforbruk

Den kommende vekstsesongen, 2023, vil gi full belastning på gjødselprisen. For mange var vekstsesongen 2022 en sesong hvor man hadde handlet gjødsel før den voldsomme prisoppgangen. God planlegging er nå veldig viktig for å sikre en optimal bruk av gjødsla. Viktig å sikre rett type gjødsel og rett mengde. Videre vil utstyr som sikrer jevn spredning uten overlapping og enkel justering av gjødselmengde mellom de ulike skiftene være viktig. Foreløpig er det få som bruker variabel tildeling på skiftet etter avlingspotensiale til enga. Men det vil nok bli flere som vil se på denne muligheten fremover.

En normal gjødsling i dag koster 96 øre pr FEm, når gjødslinga kombineres med husdyrgjødsel. Dette er en stigning på 54 øre fra prisen på gjødsel i 2020. God utnyttelse av husdyrgjødsla er viktig.

20210706 144804

Arbeidsinnsats

I Grovfor 2020 ble det i gjennomsnitt lagt ned en arbeidsinnsats på 1,1 time pr dekar. Setter man timelønna til kr 250 pr time vil arbeidskostnaden være kr 275 pr dekar. Med en lønnsvekst på 3,75 % vil dette gi en økning i kostnadene til arbeid på kr 10,30 pr dekar. Et avlingsnivå på 491 FEm pr dekar vil bety en økning i arbeidskostnaden på 2 øre pr FEm.

Maskinkostnader

Rentene er stigende. Dette medfører økte kostnader på maskinene. En økning i rentene på 1 % poeng vil for en maskinkapital på 1 million bety en økning på kr 10 000 pr år. Kostander til vedlikehold og reservedeler øker også. Hva dette betyr for pris pr FEm er vanskelig å beregne, men tar man utgangpunktet i Grovfôr 2020, som hadde en gjennomsnittlig total fôrenhetsavling på 232 000 FEm, vil kr 10 000 bety en økning på litt over 4 øre pr FEm.

20221111 075727

Tilskudd dekker deler av kostnadene

Det er gjennomført forhandlinger mellom landbruket og staten for å kompensere for den voldsomme kostnadsveksten. Det er gitt kompensasjon i 2 runder på til sammen kr 140 pr dekar. Sammen med det ordinære tilskuddet er det i år utbetalt kr 632 i tilskudd pr dekar. Til vinteren utbetales det et tilskudd på kr 685 kroner pr dekar. Det gir en økning i tilskudd på kr 201 pr dekar siden jordbruksavtalen 2020. Tar man utgangspunktet i avlingsnivået på grovfôr 2020 på 491 FEm vil økningen på kr 201 dekke inn en kostnadsvekst på 41 øre pr FEm. En oppsummering av kostnadsveksten på diesel, gjødsel og arbeid viser en økning på 77 øre pr FEm.

Da gjenstår det å sende resten av regninga til dyra som «kjøper» grovfôret du produserer. Så får vi håpe dem er enig i prisen.