Du som bonde kjenner dyrene dine best og vet at beiteslipp innebærer risiko for alvorlige ulykker. Ut ifra din kunnskap og erfaring, skal du lage en skriftlig risikovurdering, arbeidsinstruks og gjennomføre dokumentert opplæring på de som skal være med på arbeidet. Alle dokumentene skal gjennomgås og signeres, Din kunnskap og erfaring er gull verd i arbeidet med å forebygge ulykker. Her kommer noen innspill på veien.

Les stemningen

Planleggingen starter med den daglige omgangen med dyra. Rolig adferd, faste rutiner, prat, klapp og kos gir rolige og trygge dyr. Gi deg alltid til kjenne med samme tonefall og hilsen, de vil da også kjenne deg igjen når du kommer ut på beite. Oppsøk aldri dyrene alene når de er på beite, les stemningen i flokken før du nærmer deg og snu aldri ryggen til. De kan ha vært utsatt for hendelser som har endret deres adferd og gemytt siden sist du besøkte dem. Brå bevegelser gjør dem usikre og redde. Stresser du, blir også dyrene stresset. Unngå å stirre dem inn i øynene, de vil da føle seg truet.

Tenk igjennom hvilke dyr som er egnet til å slippes på utmarksbeite og hvilke dyr som bør bli igjen i fjøset og på inngjerdet innmark. Avvikerne i flokken må tas ut. Dyr som av ulike årsaker viste seg å være uegnet til å være på beite forrige sesong, skal ikke slippes i år. De skaper mye hodebry og blir tidstyver. Eksempelvis ved at de trekker langt utenfor området de skal beite i og stadig må hentes inn igjen. Hvis de i tillegg har rotet seg inn i en eller flere hager, kan det vanke erstatningskrav og dårlig stemning. Dyr som er usikre, har det ikke bra på beite og kan bli en risikofaktor ved tilsyn og folk på tur. Disse skal holdes hjemme. Er de aggressive og ikke til å stole på i sitt vante miljø på gården, skal de sendes til slakt. Kuer med små kalver bør også holdes hjemme, da de kan gå til angrep på mennesker fordi de vil beskytte kalven sin. Kua er mer avslappet i forhold til kalven, når kalven er stor.

De eldste først

Videre er det viktig å ha en plan for hvordan man kan unngå at dyrene blir urolige i forbindelse med flytting og ved tilsyn på beite. Har kuene luftegård, åpen fjøsløsning eller helårs innhegning, er det mulig å gjøre dem vant til kjøretøy man planlegger å bruke ved tilsyn. I stedet for å bli skremt og flykte, vil de forbinde kjøretøyet med menneskene de kjenner, kos og mat.

Grindene som skal lede dem inn på dyretransport, bør settes opp i god tid. Rammel og skrammel i metall få dager før flytting, vil gjøre flokken usikker. Sørg for at grindene er godt forankret. Utendørs kan de f.eks. forankres i trær, traktor eller annet som tåler at dyra kaster på seg uten at grindene velter og forårsaker skader på mennesker og dyr. Grindene festes best med kuband eller jekkestropp, kjetting låser erfaringsmessig ikke like godt. Dyrene skal oppfatte grindgangen som trygg og forutsigbar. Unngå brå svinger, vinkler, høydeforskjell på gulv og underlag. En bred grindgang med samme lysforhold hele veien er med på å gjøre dem trygge. Om mulig, la dyra få gjøre seg kjent med grindgangen før selve flyttedagen. La de erfarne dyrene lede an, de kjenner årstidene og vet hva som skal skje. Kraftfòr er som kjent et godt lokkemiddel.

Når tidspunktet for selve slippet skal bestemmes, er det lurt å ta en befaring i området. Så langt i år har våren vært kald, vi finner fortsatt flekker med is og snø i skogen. Har ikke graset kommet godt i gang, vil dyra bruke mye energi på leting etter mat. De vil tråkke rundt med risiko for å ødelegge tilveksten til plantene, samtidig som de kan forårsake unødvendige ødeleggelser for grunneier. Det kan da være lurt å utsette slippet noen dager, til graset er frodigere.

Vi hjelper

Før oppstart samles alle som skal være på beiteslipp og tilsyn. Gjelder også familiemedlemmer og tilfeldig hjelp. Gå igjennom risikovurderingen og arbeidsinstruksen som er laget. Det skal komme tydelig frem hvordan man skal omgås og behandle dyrene og hvordan arbeidsoppgavene skal utføres på en trygg og sikker måte. Du som bonde og arbeidsgiver plikter å forsikre deg om at alle har forstått sin rolle og arbeidsoppgave, før signering av risikovurdering, arbeidsinstruks og dokumentert opplæring. De som deltar, plikter å gjennomføre arbeidsoppgavene i henhold til signert dokumentasjon.

Har du spørsmål er det bare å ta kontakt! Vi på HMS kommer gjerne på en befaring og kan være behjelpelige med å lage nødvendig dokumentasjon.

Husk å henge opp lett synlige plakater med kontaktinformasjon i beiteområdet.

God beitesesong!