Hvor mye har slåttetidspunktet endra seg i løpet av en generasjon?

11.05.2020 (Oppdatert: 11.05.2020) Magnus Haugland

Gjennomsnittstemperaturen har steget mye siden midten av 80-tallet. Grovforkvaliteten er kraftig redusert om man slår på samme dato som man gjorde for en generasjon siden.

Graset må slås ved rett utviklingstrinn. Slår man etter kalenderen, vil kvaliteten falle tiår for tiår, siden gjennomsnittstemperaturene blir stadig høyere.

Gjennomsnittstemperaturen om våren har steget med ca 1,5 grad siden 80-tallet. Litt mer i Agder, og litt mindre på vestlandet. Dette høres ikke så mye ut, men i løpet av vårmånedene utgjør dette mye. La oss ta følgende eksempel:

Hadde man for vane å slå rundt 10.juni midt på 80-tallet, ville man i store deler av Rogaland oppnå ca 500 døgngrader på graset. Dette er hva man i utgangspunktet anbefaler når man skal lage topp grovfor til dyr som skal melke godt, eller vokse fort. Nå, når man har passert 2020, har klimaet endret seg så mye at slåttetidspunktet ikke lenger stemmer. Ved 1,5 grader temperaturøkning, får vi over 100 døgngrader ekstra pr 10.juni. Det tilsvarer omtrent ei veke. Der det før var rett å slå rundt 10.juni, er det nå rett å slå rundt 3.juni i et gjennomsnittsår.

Nedbørsmengdene har også økt, så slåttevinduene er vanskeligere å treffe optimalt. Det betyr at man må være klar når været er der, og dette inntreffer stadig tidligere. Klimadataene fra meterologisk institutt tilsier at rett tidspunkt for 1.slått flytter seg ca 2 dager tidligere pr tiår.

 

Kilder: Meterologisk institutt: 

https://www.met.no/vaer-og-klima/klima-siste-150-ar/regionale-kurverFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.