Gjennomsnittstemperaturen om våren har steget med ca 1,5 grad siden 80-tallet. Litt mer i Agder, og litt mindre på vestlandet. Dette høres ikke så mye ut, men i løpet av vårmånedene utgjør dette mye. La oss ta følgende eksempel:

Hadde man for vane å slå rundt 10.juni midt på 80-tallet, ville man i store deler av Rogaland oppnå ca 500 døgngrader på graset. Dette er hva man i utgangspunktet anbefaler når man skal lage topp grovfor til dyr som skal melke godt, eller vokse fort. Nå, når man har passert 2020, har klimaet endret seg så mye at slåttetidspunktet ikke lenger stemmer. Ved 1,5 grader temperaturøkning, får vi over 100 døgngrader ekstra pr 10.juni. Det tilsvarer omtrent ei veke. Der det før var rett å slå rundt 10.juni, er det nå rett å slå rundt 3.juni i et gjennomsnittsår.

Nedbørsmengdene har også økt, så slåttevinduene er vanskeligere å treffe optimalt. Det betyr at man må være klar når været er der, og dette inntreffer stadig tidligere. Klimadataene fra meterologisk institutt tilsier at rett tidspunkt for 1.slått flytter seg ca 2 dager tidligere pr tiår.