Alt fulldyrka og overflatedyrka areal er godkjent som spreieareal, i tillegg kan man få godkjent innmarksbeite som spreieareal. For å sjekke hva som er godkjent som spreieareal av innmarksbeite på din gard kan du lett sjekke på denne måten.

1. Gå inn på nettsiden Temakart Rogaland.

2. Skriv inn adressen eller zoom inn på det aktuelle arealet.

Temakart rogaland

3. Trykk deretter på de tre arkene i menylinja og huk av for «Spreieareal Digitalisering» og «Spreieareal innsyn»

Bilde 2

Hva betyr fargene?

Innmarksbeite som er godkjent som spreieareal har et lilla omriss. Arealet som er oransje, er under oppdatering og er ikke godkjent som spreieareal per nå. Har du oransje områder på ditt areal bør du ta kontakt med landbrukskontoret for å få status på arealet. Arealet som er farget med røde striper er innmarksbeite som tidligere var godkjent som spreieareal, men som er blitt omklassifisert til overflatedyrka og dermed automatisk godkjent som spreieareal. Areal på innmarksbeite som ikke er farget på noen måte er ikke er godkjent som spreieareal. Dette kan være på grunn av at det ikke er søkt godkjent før eller på grunn av naturtypen og at en dermed har fått avslag på søknaden.

Temakart rogaland 3
For å se hva de forskjellige fargene betyr kan du trykke på tegnforklaring i menyen.

Hvordan godkjennes innmarksbeite som godkjent spreieareal?

Ved å trykke på det aktuelle skifte i temakart rogaland vil du få opp det godkjente spreieareal på det aktuelle skifte (polygon) og det godkjente spreiearealet på det tilhørende gards- og bruksnummeret (eiendom). Ser du på det faktiske arealet i forhold til det godkjente spreiearealet, vil du se at det er ikke det samme. Årsaken til dette er måten prosessen foregår på for å få godkjent et areal.

Etter innsendt søknad til kommunen kommer en fra landbrukskontoret ut på synfaring, under denne synfaringen kommer en fram til et nettoareal der stein, fjell, trær, veier, vassdrag mm. er trukket fra. Deretter deles nettoarealet på en faktor på 1,5 for å komme fram til et spreieareal som tilsvarer dyrka jord. Inn i vurderingen kommer også bruken av arealet og hvor mye dyra som går på beite legger igjen.

Spreieareal rogaland 4
Polygon = godkjent spreieareal på dette skiftet. Eiendom = godkjent spreieareal på dette gards- og bruksnummer.

Har areal som har vært godkjent, men som ikke står i temakart Rogaland på nett må du ta kontakt med landbrukskontoret.

For å lese mer om spreieareal og husdyrgjødsel kan du se på statsforvalteren i Rogaland sine sider.