Jæren, marknadshage kurs

01.09.2020 (Oppdatert: 25.09.2020)

Velkommen til kurs på Jæren i marknadshage. Kurset er for alle som har prøvd litt grønsaksproduksjon, men som nå ønsker å satse seriøst med sal av eigenproduserte grønsaker.

Hans Gaffke på fagdag om økologisk grønsaksdyrking på Øksnevad i 2016. Foto Ane Harestad

Kurset vil passe for alle som har prøvd litt grønsaksproduksjon, men som nå ønsker å satse seriøst med sal av eigenproduserte grønsaker. Du som har drive grønsaksproduksjon i nokre år og vil forbetre produksjonen og oppdatere deg fagleg, vil også få godt utbytte av kurset.

Stad: Veksthusloftet på Særheim.

Tid: 4.-5.11. og 9.-10.12.2020.

Klokkeslett: på dagtid. Meir informasjon kjem. 

Pris kr. 2000,-.

Påmelding

Påmelding her innan 29/10. Ved spørsmål, ta kontakt med Ane Harestad, tlf. 94164528 eller ane.harestad@nlr.no.

Program

Kurshaldar: Hans Gaffke, NLR Øst. I tillegg blir det innlegg med erfaringar frå praktikarar og føredrag ved Kari Aarekol.

4. november 2020 Klokka 9:00-15:30

  • Valg av dyrkingsopplegg.
  • Etablering av markedshage.
  • Plassering, leplanting.
  • Jord, jordliv, gjødsling.
  • Vekstskifte, fangvekstar, husdyrgjødsel, grønngjødsling.

5. november 2020 Klokka 9:00-14:30

  • Markedshage - arbeid gjennom sesongen.
  • Oppal, våronn, ugras, insekter, innhausting, lagring.
  • Reiskapar tilpassa småskala grønnsaksdyrking.

9. desember 2020 Klokka 9:00-15:30

  • Små kulturar på friland.
  • Småskala tomat og agurk i uoppvarma tunnel.

10. desember 2020 Klokka 9:00-14:30

  • Planlegging, økonomi.
  • Dyrkingsplanlegging, innføring i planleggingsverktøy.
  • Effektivisering etter LEAN prinsipp.

 Arrangørar: NLR Rogaland i samarbeid med Fylkesmannen i Rogaland med støtte frå Rogaland Fylkeskommune.

Om markedshage

Historisk sett har begrepet «markedshage» beskrevet en lavteknologisk, kommersiell grønnsaksproduksjon hvor man kultiverte med håndredskaper og solgte varene direkte til kunden. Særtrekk for en markedshage kan være

- ofte lite areal men intensiv dyrking

- lite jordbearbeiding

- bruk av kompost og organisk gjødsel

- mange forskjellige vekster

- direktesalg til forbrukere og restauranter

Se også hva Hans Gaffke skriver om markedshage i fagbladet Økologisk landbruk her.



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.