Treskinga er så vidt i gang og flere skal presse halm til fôr. Ammoniakkprisen styres av tilbud og etterspørsel på det internasjonale markedet og blir fastsatt i begynnelsen av hver måned. Prisen for ammoniakk i juli var 30 % høyere enn i juni. Om du skal behandle en 250 kg tung halmball med prisen fra juli, så vil ammoniakk kostnaden være på 65-70 kr/ball. I tillegg kommer kostandene på pressing, plast, frakt/diesel og arbeid. Det har vært en svak prisøkning på råvaren fra juli til august, og det forventes en videre stigning utover høsten. Hvordan dette vil få utslag på ferdig behandlet ball fra entreprenør er usikkert.

Kan kuttes

Siden prisen på ammoniakk har steget bør du gjøre deg noen vurderinger om det er behov for ammoniakkbehandlingen. Om du baserer drifta på fôring med halm, så er det å anbefale behandling da næringsstoffene i halmen blir lettere tilgjengelig for dyra. Om du kun bruker halm til å regulere vomma og tilleggsfôr til ungdyr, så er behovet for ammoniakkbehandling mindre, og kan med fordel kuttes ut, siden kostnaden er såpass høy.

Medfører risiko

Husk også ved ammoniakkbehandling at halm med mye gjenlegg eller kveke kan utvikle giftstoffet 4-metylimidazol. Ved pakking av ferskt gras vil det skje en åndingsprosess. Karbondioksidene fra åndingen og ammoniakken vil binde seg og danne hjortetakksalt. Av restproduktet fra denne bindingen kan det oppstå 4-metylimidazol som er meget giftig og i verste fall kan dyrene dø. Giftstoffet 4-metylimidazol kan også overføres gjennom melk. Det betyr at du kan få økt kalvedødlighet uten at symptomene vises på mordyret. 4-metylimidazol øker i konsentrasjon i halmen ved økende sukkermengder som i mye grønn halm eller gras, og økende vanninnhold, temperatur og ammoniakkmengder.