Husdyrgjødselprøver

01.01.2017 (Oppdatert: 28.06.2019)

Hvorfor ta prøve av husdyrgjødsla?

Kjemisk innhold i husdyrgjødsel varierer med dyreslag, fôring, strø, vanninnblanding og lagringsmåte. Vi bruker ofte gjennomsnittsverdier for næringsinnhold, men variasjonen kan være stor. For å utnytte husdyrgjødsla best mulig og få god oversikt over næringsinnholdet, bør gjødsla analyseres.

 

Hvordan ta prøven?

Prøve av blautgjødsel tas etter god omrøring, slik at det blir et gjennomsnitt fra hele gjødsellageret. Prøve av tørr gjødsel tas fra flere steder i lageret. Disse blandes sammen i en bøtte eller lignende, og prøven for analyse tas ut fra denne. Bruk ei tett prøveflaske på minimum 0,5 liter. Merk flaska med navn, adresse og type gjødsel. Frys ned prøven, lever den til oss, eller send den til laboratoriet (Eurofins).

 

Hvis du sender pakken selv, må du huske å pakke prøven inn i avispapir og plastpose eller annen isolasjon, og sende en mandag eller tirsdag slik at den ikke blir liggende hos posten over helga. Legg ved et ark med navn, adresse, telefonnummer, dato for uttak, type husdyrgjødsel og hvilken analysepakke som ønskes. Bestillingsskjema finner du på Eurofins sine nettsider.

 

Analyseresultatet bruker vi i gjødselplanleggingen på din gård. Vi har da et mer eksakt mål på hva gjødsla inneholder av næringsstoff. Dette gjør det enklere å gjødsle mer riktig i forhold til gjødselnormer og avlingsnivå.

For meir informasjon kan du ta kontakt med oss på telefon: 51 78 91 80Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.